Американски психолози доказват, че бащите и майките несъзнателно отделят повече време

...
Американски психолози доказват, че бащите и майките несъзнателно отделят повече време
Коментари Харесай

Учени: Майките обичат повече дъщерите си, а бащите - синовете

Американски психолози потвърждават, че бащите и майките неумишлено отделят повече време на децата от своя пол, макар че самите те настояват противоположното, оповестява Ria. 

" Тази специфичност е типична за хората от всички краища на света, принадлежащи към доста разнообразни култури ", изяснява доктор Кристина Дюранте от университета в Ню Джърси, Съединени американски щати.  " По наше мнение, това се дължи на обстоятелството, че дамите проектират себе си в своите дъщери, а мъжете - в своите синове ".

В четири разнообразни опита Дюранте и нейният екип вземат решение да ревизират дали държанието на бащите и майките е друго според от пола на децата им. За да създадат това, учените събират гупа от десетки доброволци, които имат и синове, и дъщери. Те трябвало да преминат през няколко елементарни психически теста. Констатацията на учените е оповестена в Journal of Consumer Psychology.

Участниците в опита не са знаели, точната цел на изследването, а са вярвали, че минават разнообразни проби, свързани с икономическото държание на индивида и склонността му към алтруизъм. Например в един от тези опити, психолозите са помоли родителите да разпределят някаква алегорична сума пари сред децата си. В множеството случаи бащите трансферират парите на синовете си, а майките на дъщерите си. Това се е случило както с американски доброволци, по този начин и с поданици от Индия и други страни. 

Същите тези хора, интервюирани след всички опити, са твърдели, че обичат децата си еднообразно. Изследователите към момента не са разкрили скритите инстинкти, които подтикват родителите към тези несъзнателни дейности.

" Такива несъзнателни желания могат да излизат надалеч отвън фамилията. Например, в случай че една жена е виновна за решенията, свързани с покачвания в работата й, може неумишлено да даде преимущество на други дами. Същото важи и за мъжете. Ако това е правилно, тогава можем да стартираме да работим за коригиране на последствията от такива предубеждения ", заключава Дюрант.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР